Të gjitha kategoritë

Lajme

home>Lajme

Lajme

Parimi i punës së pompës magnetike

Koha: 2021-05-11 Goditjet: 279

Pompa magnetike përbëhet nga tre pjesë: një pompë, një makinë magnetike dhe një motor. Komponenti kryesor i makinës magnetike përbëhet nga një rotor magnetik i jashtëm, një rotor i brendshëm magnetik dhe një mëngë izoluese jomagnetike. Kur motori drejton rotorin e jashtëm magnetik të rrotullohet, fusha magnetike mund të depërtojë në hendekun e ajrit dhe materialet jomagnetike dhe të shtyjë rotorin e brendshëm magnetik të lidhur me shtytësin të rrotullohet në mënyrë sinkrone, të kuptojë transmetimin pa kontakt të energjisë dhe të konvertojë dinamikën vulosni në një vulë statike. Për shkak se boshti i pompës dhe rotori i brendshëm magnetik janë të mbyllur plotësisht nga trupi i pompës dhe mëngja e izolimit, problemi i "rrjedhjes, lëshimit, pikimit dhe rrjedhjes" është zgjidhur plotësisht dhe rrjedhja e mediave të ndezshme, shpërthyese, toksike dhe të dëmshme në industria rafinuese dhe kimike përmes vulës së pompës eliminohet. Rreziqet e mundshme të sigurisë sigurojnë në mënyrë efektive shëndetin fizik dhe mendor dhe prodhimin e sigurt të punonjësve.

1. Parimi i punës së pompës magnetike
N çifte magnetesh (n është një numër çift) janë mbledhur në rotoret magnetike të brendshme dhe të jashtme të aktivizuesit magnetik në një rregullim të rregullt, në mënyrë që pjesët e magnetit të formojnë një sistem të plotë magnetik të çiftëzuar me njëra-tjetrën. Kur polet magnetike të brendshme dhe të jashtme janë të kundërta me njëri-tjetrin, pra këndi i zhvendosjes ndërmjet dy poleve magnetike Φ=0, energjia magnetike e sistemit magnetik është më e ulëta në këtë kohë; kur polet magnetike rrotullohen në të njëjtin pol, këndi i zhvendosjes midis dy poleve magnetike Φ=2π /n, energjia magnetike e sistemit magnetik është maksimale në këtë kohë. Pas heqjes së forcës së jashtme, meqenëse polet magnetike të sistemit magnetik sprapsin njëri-tjetrin, forca magnetike do ta kthejë magnetin në gjendjen më të ulët të energjisë magnetike. Pastaj magnetët lëvizin, duke e shtyrë rotorin magnetik të rrotullohet.

2. Veçoritë strukturore
1. Magnet i përhershëm
Magnetët e përhershëm të bërë nga materiale magnetike të përhershme të tokës së rrallë kanë një gamë të gjerë të temperaturës së funksionimit (-45-400°C), shtrëngim të lartë dhe anizotropi të mirë në drejtim të fushës magnetike. Demagnetizimi nuk do të ndodhë kur të njëjtat pole janë afër. Është një burim i mirë i fushës magnetike.
2. Mëngë izoluese
Kur përdoret mëngja izoluese metalike, mënga izoluese është në një fushë magnetike alternative sinusoidale, dhe rryma vorbull induktohet në seksion kryq pingul me drejtimin e vijës së forcës magnetike dhe shndërrohet në nxehtësi. Shprehja e rrymës vorbull është: ku rryma vorbullore; K-konstante; shpejtësia e vlerësuar n e pompës; T-magnetike çift rrotullues transmetimi; F-presioni në ndarës; D-diametri i brendshëm i ndarësit; rezistenca e një materiali;-material Rezistenca në tërheqje. Kur pompa është projektuar, n dhe T jepen nga kushtet e punës. Për të reduktuar rrymën vorbull mund të merret parasysh vetëm nga aspektet e F, D, e kështu me radhë. Mëngë izoluese është bërë nga materiale jo metalike me rezistencë të lartë dhe forcë të lartë, e cila është shumë efektive në reduktimin e rrymës vorbull.

3. Kontrolli i rrjedhës së lubrifikantit ftohës
Kur pompa magnetike është në punë, duhet të përdoret një sasi e vogël lëngu për të larë dhe ftohur hapësirën unazore midis rotorit të brendshëm magnetik dhe mëngës izoluese dhe çiftit të fërkimit të kushinetës rrëshqitëse. Shkalla e rrjedhës së ftohësit është zakonisht 2%-3% e shkallës së rrjedhës së projektuar të pompës. Zona e unazës midis rotorit të brendshëm magnetik dhe mëngës izoluese gjeneron nxehtësi të lartë për shkak të rrymave vorbull. Kur lubrifikuesi ftohës është i pamjaftueshëm ose vrima e shpëlarjes nuk është e qetë ose e bllokuar, temperatura e mediumit do të jetë më e lartë se temperatura e punës së magnetit të përhershëm dhe rotori i brendshëm magnetik do të humbasë gradualisht magnetizmin e tij dhe lëvizja magnetike do të dështojë. Kur mjedisi është ujë ose lëng me bazë uji, rritja e temperaturës në zonën e unazës mund të mbahet në 3-5°C; kur mjedisi është hidrokarbur ose vaj, rritja e temperaturës në zonën e unazës mund të mbahet në 5-8°C.

4. Kushinetë rrëshqitëse
Materialet e kushinetave rrëshqitëse të pompave magnetike janë grafit i ngopur, i mbushur me politetrafluoretilen, qeramika inxhinierike etj. Për shkak se qeramika inxhinierike ka rezistencë të mirë ndaj nxehtësisë, rezistencë ndaj korrozionit dhe rezistencë ndaj fërkimit, kushinetat rrëshqitëse të pompave magnetike janë bërë kryesisht nga qeramika inxhinierike. Për shkak se qeramika inxhinierike është shumë e brishtë dhe ka një koeficient të vogël zgjerimi, hapësira e kushinetave nuk duhet të jetë shumë e vogël për të shmangur aksidentet e varura nga boshti.
Meqenëse kushinetat rrëshqitëse të pompës magnetike lubrifikohen nga mediumi i përcjellë, duhet të përdoren materiale të ndryshme për të bërë kushinetat sipas kushteve të ndryshme të mjedisit dhe funksionimit.

5. Masat mbrojtëse
Kur pjesa e drejtuar e makinës magnetike funksionon nën mbingarkesë ose rotori është i mbërthyer, pjesët kryesore dhe të drejtuara të makinës magnetike do të rrëshqasin automatikisht për të mbrojtur pompën. Në këtë kohë, magneti i përhershëm në aktivizuesin magnetik do të prodhojë humbje vorbullash dhe humbje magnetike nën veprimin e fushës magnetike alternative të rotorit aktiv, gjë që do të bëjë që temperatura e magnetit të përhershëm të rritet dhe aktivizuesi magnetik të rrëshqasë dhe dështojë. .
Tre, avantazhet e pompës magnetike
Krahasuar me pompat centrifugale që përdorin vula mekanike ose vula paketimi, pompat magnetike kanë përparësitë e mëposhtme.
1. Boshti i pompës ndryshon nga një vulë dinamike në një vulë statike të mbyllur, duke shmangur plotësisht rrjedhjet mesatare.
2. Nuk ka nevojë për ujë të pavarur lubrifikues dhe ftohës, i cili redukton konsumin e energjisë.
3. Nga transmetimi i bashkimit te zvarritja sinkron, nuk ka kontakt dhe fërkim. Ka konsum të ulët të energjisë, efikasitet të lartë dhe ka një efekt amortizimi dhe reduktimi të dridhjeve, i cili zvogëlon ndikimin e dridhjeve të motorit në pompën magnetike dhe ndikimin në motor kur pompa ndodh dridhjet e kavitacionit.
4. Kur mbingarkohen, rotorët magnetikë të brendshëm dhe të jashtëm rrëshqasin relativisht, gjë që mbron motorin dhe pompën.
Katër, masat paraprake të operacionit
1. Parandaloni hyrjen e grimcave
(1) Papastërtitë dhe grimcat feromagnetike nuk lejohen të hyjnë në pajisjen e pompës magnetike dhe çiftet e fërkimit të kushinetave.
(2) Pasi të keni transportuar mediumin që është i lehtë për t'u kristalizuar ose precipituar, shpëlajeni atë me kohë (derdhni ujë të pastër në zgavrën e pompës pasi të ndaloni pompën dhe kullojeni pas 1 min operimi) për të siguruar jetëgjatësinë e kushinetave rrëshqitëse .
(3) Kur transportoni mediumin që përmban grimca të ngurta, ai duhet të filtrohet në hyrje të tubit të rrjedhës së pompës.
2. Parandaloni demagnetizimin
(1) Çift rrotullimi i pompës magnetike nuk mund të projektohet shumë i vogël.
(2) Duhet të operohet nën kushtet e specifikuara të temperaturës, dhe temperatura mesatare është rreptësisht e ndaluar të tejkalojë standardin. Një sensor i temperaturës së rezistencës së platinit mund të instalohet në sipërfaqen e jashtme të mëngës së izolimit të pompës magnetike për të zbuluar rritjen e temperaturës në zonën e unazës, në mënyrë që të mund të alarmojë ose të fiket kur temperatura tejkalon kufirin.
3. Parandaloni fërkimin e thatë
(1) Përtacia është rreptësisht e ndaluar.
(2) Ndalohet rreptësisht evakuimi i mediumit.
(3) Me valvulën e daljes të mbyllur, pompa nuk duhet të funksionojë vazhdimisht për më shumë se 2 minuta për të parandaluar mbinxehjen dhe dështimin e aktivizuesit magnetik.