сите категории

Вести

Дома>Вести

Вести

Принцип на работа на магнетна пумпа

Време: 2021-05-11 Посети: 8

Магнетната пумпа е составена од три дела: пумпа, магнетски погон и мотор. Клучната компонента на магнетниот погон се состои од надворешен магнетски ротор, внатрешен магнетски ротор и немагнетен изолационен ракав. Кога моторот го придвижува надворешниот магнетски ротор да ротира, магнетното поле може да навлезе во воздушниот јаз и немагнетните материјали и да го придвижи внатрешниот магнетски ротор поврзан со работното коло да ротира синхроно, да реализира безконтактен пренос на моќност и да ја претвори динамичката запечатете во статички печат. Бидејќи вратилото на пумпата и внатрешниот магнетски ротор се целосно затворени од телото на пумпата и изолациониот ракав, проблемот со „трчање, емитување, капе и истекување“ е целосно решен, а истекување на запаливи, експлозивни, токсични и штетни медиуми во рафинираната и хемиската индустрија преку заптивката на пумпата е елиминирана. Потенцијалните безбедносни опасности ефикасно обезбедуваат физичко и ментално здравје и безбедно производство на вработените.

1. Принцип на работа на магнетна пумпа
N парови магнети (n е парен број) се собираат на внатрешните и надворешните магнетни ротори на магнетниот побудувач во редовна поставеност, така што деловите на магнетот формираат комплетен споен магнетски систем едни со други. Кога внатрешниот и надворешниот магнетски пол се спротивни едни на други, односно аголот на поместување помеѓу двата магнетни пола Φ = 0, магнетната енергија на магнетниот систем е најниска во ова време; кога магнетните столбови ротираат на истиот пол, аголот на поместување помеѓу двата магнетни пола Φ = 2π / n, магнетната енергија на магнетниот систем е максимална во тоа време. По отстранувањето на надворешната сила, бидејќи магнетните полови на магнетниот систем се одбиваат едни со други, магнетната сила ќе го врати магнетот во најниска состојба на магнетна енергија. Тогаш магнетите се движат, придвижувајќи го магнетниот ротор да ротира.

2. Структурни карактеристики
1. Постојан магнет
Постојаните магнети направени од трајни магнетни материјали со ретка земја имаат широк работен температурен опсег (-45-400 ° C), висока присилност и добра анизотропија во насока на магнетното поле. Демагнетизација нема да се случи кога истите столбови се близу. Тој е добар извор на магнетно поле.
2. Изолационен ракав
Кога се користи метален изолационен ракав, изолациониот ракав е во синусоидално наизменично магнетно поле, а вртливата струја е индуцирана во пресек нормално на правецот на линијата на магнетната сила и се претвора во топлина. Изразот на вртливата струја е: каде што Pe-вртливата струја; К-константа; n-номинална брзина на пумпата; Т-магнетски вртежен момент на пренос; F-притисок во дистанцерот; Д-внатрешен дијаметар на дистанцерот; отпорност на материјал; -материјал Цврстина на истегнување. Кога пумпата е дизајнирана, n и T се дадени според работните услови. За да се намали вртливата струја може да се разгледа само од аспектите на F, D и така натаму. Изолациониот ракав е изработен од неметални материјали со голема отпорност и висока јачина, што е многу ефикасно во намалувањето на вртливата струја.

3. Контрола на протокот на лубрикант за ладење
Кога работи магнетната пумпа, треба да се користи мала количина на течност за миење и ладење на прстенестата празнина помеѓу внатрешниот магнетски ротор и изолирачкиот ракав и триечкиот пар на лизгачкиот лежиште. Стапката на проток на течноста за ладење е обично 2% -3% од протокот на проток на пумпата. Областа на анулусот помеѓу внатрешниот магнетски ротор и изолирачкиот ракав генерира голема топлина поради вртливите струи. Кога лубрикантот за ладење е недоволен или дупката за испирање не е мазна или блокирана, температурата на медиумот ќе биде поголема од работната температура на постојаниот магнет, а внатрешниот магнетски ротор постепено ќе го изгуби својот магнетизам и магнетниот погон ќе пропадне. Кога медиумот е вода или течност на база на вода, зголемувањето на температурата во областа на прстенот може да се одржи на 3-5 ° C; кога медиумот е јаглеводород или масло, зголемувањето на температурата во областа на прстенот може да се одржи на 5-8 ° C.

4. Лизгачки лежиште
Материјалите на лизгачките лежишта на магнетни пумпи се импрегниран графит, исполнет со политетрафлуороетилен, инженерска керамика и така натаму. Бидејќи инженерската керамика има добра отпорност на топлина, отпорност на корозија и отпорност на триење, лизгачките лежишта на магнетни пумпи се претежно изработени од инженерска керамика. Бидејќи инженерската керамика е многу кршлива и има мал коефициент на експанзија, клиренсот на лежиштето не смее да биде премал за да се избегнат несреќи обесени со вратило.
Бидејќи лизгачкиот лагер на магнетната пумпа е подмачкан со пренесениот медиум, треба да се користат различни материјали за изработка на лежиштата според различните медиуми и работните услови.

5. Заштитни мерки
Кога управуваниот дел од магнетниот погон работи под преоптоварување или роторот е заглавен, главните и управуваните делови од магнетниот погон автоматски ќе се лизгаат за да се заштити пумпата. Во тоа време, постојаниот магнет на магнетниот побудувач ќе произведе загуба на вртлогот и магнетна загуба под дејство на наизменичното магнетно поле на активниот ротор, што ќе предизвика зголемување на температурата на постојаниот магнет и лизгање и откажување на магнетскиот активатор .
Три, предностите на магнетната пумпа
Во споредба со центрифугалните пумпи кои користат механички заптивки или пломби за пакување, магнетните пумпи ги имаат следниве предности.
1. Оската на пумпата се менува од динамичен заптив во затворен статички заптив, целосно избегнувајќи средно истекување.
2. Нема потреба од независно подмачкување и вода за ладење, што ја намалува потрошувачката на енергија.
3. Од преносот на спојката до синхроно влечење, нема контакт и триење. Има мала потрошувачка на енергија, висока ефикасност и има ефект на придушување и намалување на вибрациите, што го намалува влијанието на моторните вибрации врз магнетната пумпа и влијанието врз моторот кога пумпата се јавува вибрации на кавитација.
4. Кога се преоптоварени, внатрешните и надворешните магнетни ротори се лизгаат релативно, што ги штити моторот и пумпата.
Четири, мерки на претпазливост при работењето
1. Спречете честички да влезат
(1) Феромагнетните нечистотии и честички не смеат да влегуваат во погонот на магнетната пумпа и носителите на триење на лежиштата.
(2) По транспортирање на средството што лесно се кристализира или талочи, исплакнете го на време (истурете чиста вода во празнината на пумпата откако ќе ја запрете пумпата и исцедете ја по 1 мин работење) за да се обезбеди работниот век на лизгачкиот лежиште .
(3) При транспорт на медиумот кој содржи цврсти честички, тој треба да се филтрира на влезот на цевката за проток на пумпата.
2. Спречете демагнетизација
(1) Вртежниот момент на магнетната пумпа не може да се дизајнира премногу мал.
(2) Треба да се управува под наведените температурни услови, а на средната температура строго е забрането да го надминува стандардот. Сензор за температура на отпорност на платина може да се инсталира на надворешната површина на изолациониот ракав на магнетната пумпа за да се открие зголемувањето на температурата во областа на прстенот, така што може да алармира или да се исклучи кога температурата ја надминува границата.
3. Спречете суво триење
(1) Безделното е строго забрането.
(2) Строго е забрането да се евакуира медиумот.
(3) Со затворен излезен вентил, пумпата не треба да работи постојано повеќе од 2 минути за да се спречи прегревање и откажување на магнетниот побудувач.